7 Manieren om meer geluk te beleven


Gelukkig willen zijn is iets universeels. We willen allemaal een bepaalde vorm van geluk in ons leven bereiken en kunnen zeggen: “Ik ben gelukkig”. Alsof je op een goede dag in een staat van geluk raakt en daarna voor altijd zo blijft. Vergeleken met wat we hebben geleerd over geluk, is dit artikel nèt even anders. Mallorca2011 002Hoewel we geluk voor langere tijd kunnen voelen, is er geen permanente staat van geluk. Het is iets wat je kan voelen. En het gevoel van geluk kun je oproepen. Het kan bestaan of niet, afhankelijk van wat je kiest te geloven. Het gaat dus niet over hoe je gelukt kunt ‘bereiken’, maar hoe het te kunnen ‘beleven’ – waar en wanneer je wilt. Het kan zo makkelijk zijn als op een bankje zitten en uit staren over zee, in stilte. Als het waar is dat we geluk zelf kunnen creëren of de beleving van geluk, hoe doen we dat dan? Ik kan er dagen over praten en schrijven, toch kan ik 7 manieren om de geluksbeleving te optimaliseren nu met je delen. Ook zijn de psychologische achtergronden van geluk en de relatie tussen geluk en een gezonde levensstijl erg interessant, zoals het in balans blijven door het lichaam van heerlijk voedsel te voorzien, maar dit artikel richt zich op de praktische kant. De kan van de persoonlijke ontwikkeling kan iedereen voor zichzelf onderzoeken. Iedereen heeft een eigen leven en ervaringen om van te leren, of zoals ik het liever zeg ‘om mee te experimenten’ door constant gewoontes en routines aan te passen. Ok, dat is nu wel duidelijk. Nu aan de slag.

1. Bedenk wat je gelukkig maakt

Neem even de tijd om te bedenken wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Wat moet er veranderen? Wat in je leven is niet zoals het zou moeten zijn? Denk er goed over na… en stop. Is dit de manier waarop we ons gelukkiger gaan voelen? Is het überhaupt mogelijk grip te krijgen op alle dingen en mensen in ons leven die moeten veranderen zodat jij gelukkig wordt? Dus de eerste manier om de geluksbeleving te verhogen is om geluk nooit extern te zoeken, buiten jezelf. Niets kan jou gelukkig máken, je kunt je best even gelukkig voelen door bepaalde gebeurtenissen, maar dan ook alleen als je er op dat moment open voor staat, zul je het ook daadwerkelijk beleven. Je kunt bijvoorbeeld heel gelukkig denken te worden van een mooie diamanten ring, maar als het van een man komt die over enkele weken wordt ontmaskerd als een bedrieger, dan zijn het toch ècht de kleine dingen en persoonlijke groeimomenten die ervoor zorgen dat je een goed mens bent, in staat geliefd te zijn. Geluk wordt niet gemeten door hoe tevreden je bent over het leven, alsof je naar een film kijkt en die dan beoordeelt. Het komt echt zoals het komt en hoe eerder de verantwoordelijkheid voor jouw leven bij jou ligt, hoe sneller en vaker je je blij voelt over elke overwinning. Daarvoor is een eerlijke, oordeelvrije blik naar je eigen leven vereist. En nu opnieuw, hoe beleven we dan wél geluk? Stap 2.

2. Uitzoeken hoe je geluk kunt beleven, experimenteer!

Dit kost tijd, dus wanneer we het leven als een experiment gaan zien door te gaan onderzoeken wat de triggers zijn van onze gelukssensors in de hersenen, kunnen we het gevoel van geluk oproepen. Het kan iets heel simpels zijn zoals:

  • een aardbei eten
  • een orgasme
  • een grappige film kijken
  • met een goede vriend een diep gesprek voeren
  • je kleden zoals je je voelt of wilt voelen
  • luisteren naar upbeat muziek
  • een stuk flink wandelen
  • goed uit- en inademen
  • stilte
  • zingen of dansen

Aan dit lijstje zie je al af dat het eigenlijk activiteiten zijn die niets te maken hebben met ‘bedenken hoe we gelukkiger kunnen zijn’, of waarom we het niet zijn. Bovendien hebben de meeste uit deze opsomming een aantoonbaar effect op het systeem, ons lichaam door het directe effect op de zogenaamde ‘happy chemicals’ in onze hersenen. Door bijvoorbeeld te zingen met anderen wordt onder andere dopamine aangemaakt, door lange ademhalingen en expressie via de stem. Kun je niet zingen? De boodschap is dat niets doen, of jezelf te gaan zitten deprimeren met emotionele muziek, vol nostalgie aan het verleden denken of elke avond voor de tv te zitten, in elk geval niet bijdraagt aan je geluksgevoel en dat het misschien een mooi moment is om uit te zoeken wat er op jouw lijstje kan staan?

3. Leren hoe geluksbeleving werkt

Wat jij verstaat onder geluk kan behoorlijk anders zijn dan wat een ander eronder van het geluk beleeft. Om ons geen wordt geluk afgebeeld als hetzelfde voor iedereen en kan het lastig zijn om aan de verwachting gelukkig te moeten zijn te voldoen. Dat hoeft niet! Als we allemaal een hypotheek en 2,3 kinderen hadden, wat was het leven dan saai. Klinkt heel simpel, en dat wisten we al. Maar als ik nog eens goed om me heen kijk naar hoe geluk letterlijk wordt afgebeeld om ons heen en wat de ‘normale’ manier van leven is, dan optel bij alles wat er van me verwacht wordt en wat ik zelf daar soms nog bovenop schep, dan is dat zeker niet meer iets waar ik gelukkig van word. Tussen miljoenen mensen ben ik nog steeds uniek en kan ik bepalen hoe mijn geluk eruit ziet en hoe ik het beleef. Ik heb geleerd dat het leven mij nu biedt wat ik wilde, door me te richten op oplossingen, en positieve praten over alle ervaringen. Dus gewoon het glas halfvol, niet half leeg.

4. Je toekomst als een mooi plaatje

Een goede manier om een betere toekomst voor jezelf te creëren voor jezelf en de mensen om je heen is om de manier van leven als een prachtig plaatje in te beelden. Het heet niet voor niks een ‘toekomstplaatje’. En dat plaatje is dan niets meer dan een voorkeursscenario voor jouw leven. Het leven zal doen wat het zal doen en jou de ervaringen geven die je nodig hebt om te leren wat je nodig hebt, dus de weg naar het plaatje toe is onbekend en valt niet te plannen. Kalm blijven of leren worden terwijl de toekomst volledig onbekend is, maakt ons enorm sterk en krachtig waarmee we vervolgens alles wat er komt aankunnen. Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet kunt krijgen wat je wilt, het maakt je juist flexibel en geeft je aanpassingsvermogen wat zal leiden tot het leven wat je wilt, of denkt dat je wilt. Want ook het plaatje verandert constant.

5. Prioreiten; geluk is ‘numero uno’

Als gelukkig zijn ècht bovenaan je lijst staat, dan kun je er nu niet meer omheen. Alles waarvan je weet of vermoed dat het tegen je geluksbeleving zou kunnen werken – dus ook je gezondheid – staat je geluk in de weg. Dus het experiment is al begonnen en je doet er alles aan te leren hoe je emoties, je lichaam en gezondheid, je relaties met anderen in elkaar steken, verbetert je werksituatie en nog meer. Ja, nog méér! Mijn passie voor geluk begon rond mijn 30e, na vele ‘slechte’ levenservaringen echt uit te groeien naar een nieuwe ‘life style’. Waarom was ik niet gelukkig? Ik las boeken, probeerde verschillende sporten uit (om er na 30 jaar achter te komen dat ik wél sportief was en van yoga en wielrennen hou) en nam een aantal drastische maatregelen, zoals het verhuizen naar een andere stad. Stukje bij beetje stopte ik met roken en ongeveer 2 jaar geleden merkte ik dat ik ook geen behoefte meer had aan alcohol. Ik focuste op mijn geluksbeleving gedurende 7 jaar of misschien langer en ik heb in die tijd veel geleerd. Ondertussen is het in zo’n fase fijn om jezelf te herinneren aan geduld en leert vertrouwen op het leven en waar het heen gaat.

6. Positief denken en praten 

Welke woorden gebruik jij als je praat of denkt over je leven? Of over wat dan ook. Letterlijk dus. Zeg je “ik moet naar de winkel”, “Ik haat het mijn buren herrie maken”, “Ik ben altijd moe” of elke andere zin die negatief klinkt over jou, iemand anders of een situatie. Dit soort zinnen bevatten negatieve woorden (zoals geen, niet, haat, onmogelijk, vreselijk, nooit) en zijn soms lastiger te herkennen dan je denkt, omdat je ze zo van een ander oppikt en vaak hebt aangeleerd gekregen. Soms voelt het ook gewoon even lekker, samen klagen over iets tijdens het eten of in de bus. Toch is de enige manier om je beter te voelen over wat dan ook, om er beter over te praten. Dus natuurlijk kun je je moe voelen, maar je zou kunnen zeggen “Ik vind momenten dat ik kan uitrusten”, “mijn buren ontvangen zorg en steun” en “ik doe er alles aan gezonde producten te vinden in de supermarkt”. Dus met positieve woorden en praten in de tegenwoordige tijd maakt onze uitdrukkingen veel krachtiger. Ik oefen dit met behulp van de (audio)boeken van Louise Hay. Het kan een tijd duren voordat je je eigen manier van denken veranderen kunt en onder controle krijgt, en met geduld en vrij van kritiek gaat het voorspoediger.

7. Optimaliseer je dagindeling met Geluksgewoontes

Ok dat weten we dan. Maar nu? Uit ervaring weet ik dat het lastig kan zijn om nieuwe life style gewoontes niet te vergeten. Toch zijn er veel kleine praktische dingen die je kunt doen om jezelf te herinneren aan positieve gedachten en activiteiten om de geluksbelevind te bevorderen. Of noem het een mindfulness moments. Ik zet bijvoorbeeld regelmatig enkele regels op papier wanneer de volgende levensles zich aandient. Het ‘probleem’ wordt op die manier een oplossing die mijn voorkeur heeft. En dan herinner ik mezelf door er letterlijk de hele tijd naar te kijken. Mijn huis hangt vol met prachtige foto’s van mooie plekken die ik heb bezocht in de wereld, soms met een tekst en ik schrijf op een van de vele spiegels in mijn huis. Ik hou ook al mij sportactivteiten bij in een app die me na 3 dagen herinnert als ik niet bewogen heb en een andere app stuurt me positieve spreuken. Ik besteed veel tijd aan mijn familie, het bereiden van gezond eten, en samen lachen. Voor jou is het misschien een kaars aansteken, een dankbaarheidsdagboek bijhouden, naar de racebaan of met je kinderen een dagje op pad gaan. Only you can find out. En natuurlijk vergeet ik soms hoe het ook alweer zat en raak ik verwikkeld in een haastige routine en voel ik me soms alsof ik even vast zit in de stand ‘autmatische piloot’. Maar dat is nooit langer dan een uur. Duurt dit weken, maanden of jaren, dan is het misschien tijd voor een verandering in de routine. Een leuk en praktisch boek wat mij deed inzien hoe praktisch geluk kan zijn is ‘Happy for no reason‘ door Marcy Schimoff. De 7 manieren om de geluksbeleving te optimaliseren zijn er uiteindelijk op gericht hoe bewust je kunt omgaan met het leven en hoe jezelf steeds opnieuw uit te vinden. Daarbij komt steeds een nieuwe verandering om te hoek kijken en ultieme vrijheid is de beloning. Ik hou van het leven en ik vertrouw erop dat dit artikel jou stimuleert nog meer van het leven te houden dan je al doet. — Binnenkort meer artikelen over life style, voeding, en positive mind conditioning —

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *