Hoe draag ik zelf bij aan een ontspannen bevalling?


Zwangerschap is iets moois. Een kindje groeit langzaam in je buik en dit gaat eigenlijk helemaal vanzelf. Ieder stel en iedere vrouw beleeft dit natuurverschijnsel anders. De een zit op een roze wolk, de ander is nieuwsgierig en weer een ander is gespannen of zelfs angstig over wat er gaat komen. Je gaat ervan uit dat alles goed verloopt.

zwangerschapsyoga

Het lijkt een lange periode, maar 9 maanden zijn zo voorbij. Bovendien weet je meestal niet direct dat je zwanger bent en blijft er nog minder tijd over. De periode van verlof kan een mooi moment zijn om je te voorbereiden op de bevalling, maar je kunt ook al eerder beginnen met voorbereiden.

Hoe kun je je dan voorbereiden? Gaat het eigenlijk wel helemaal vanzelf? Wat kan ik zelf doen om bij te dragen aan een ontspannen bevalling?

Wat er ook gebeurt, weten hoe je jezelf kunt ontspannen draagt bij aan een soepeler verloop van de bevalling. Wanneer je ontspannen bent, heeft het lichaam bijvoorbeeld geen hoge adrenaline en cortisol niveaus en zijn spieren en organen in een rustige toestand.

dreamstimefree_60308In de yoga wordt veel aandacht gevestigd op de ademhaling. Het klinkt ingewikkeld als je leest over ademhalingsoefeningen, maar het kan simpel worden uitgelegd en in combinatie met yoga houdingen word je je bewuster van wat er in je lichaam gebeurt. Dat is mooi want daarna kun je ook weer met de ademhaling delen van het lichaam bewust leren ontspannen.

Je kunt meer controle krijgen over dit natuurlijke proces dan dat je misschien zou denken. Vanuit yoga, positief denken en hypnobirthing tijdens mijn eigen bevallingen kan ik uit ervaring begeleiding en advies bieden.

Meer weten over ademhaling en ontspanning tijdens zwangerschap en bevalling? Kom eens een proefles Pregnancy Yoga volgen! De JadÓrYoga lessen van Mireille van Hilten – JadÓrLife – vinden plaats in Nieuwegein. Coaching in minimaal 3 sessies van 1,5 uur aan huis is ook mogelijk.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *