Waarom het loont om positief te zijn… de Happy Facts


Het klinkt wel logisch dat een positieve houding iets kan doen voor je gezondheid, maar is dat echt zo? In dit artikel vind je enkele feiten die dit vermoeden onderschrijven.

 2-DSC_1675
Optimisme en Pessimisme
 • Mensen met een positieve houding zijn optimistisch, zij geloven dat hen goede dingen overkomt. Als er toch iets gebeurt wat minder positief is, dan zullen optimisten het zien als een incident, iets wat afwijkt van de regel. Iets wat buiten hun macht ligt. Ze blijven geloven dat in de toekomst alles beter zal zijn.
 • Een pessimist is iemand die doorgaans een negatieve houding heeft en zich voorbereidt op het ergste wat er kan gebeuren en mensen moeilijk vertrouwt. Zelfs onder omstandigheden die een meer gebalanceerde en positieve realiteit aanduiden, zal een pessimist trouw blijven aan zijn negatieve kijk.

Er is onderzoek gedaan naar de werking van optimisme in de hersenen en het blijft dat het brein zelf bepaalt naar welk bewijs het luistert:

 • Volgens Dr Sharot werken bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes tegen roken niet omdat men gelooft dat de kans op het krijgen van kanker laag is. Ook het hoge percentage scheidingen zal mensen niet doen geloven dat dit ook hén kan overkomen. Hij zegt: “De hersenen hebben wat dat betreft een fundamentele neiging richting optimisme”.
 • Wetenschappers van University College London hebben geconstateerd dat 80% van ons optimisten zijn, ook al bestempelen we onszelf niet als zodanig. Volgens hen is het verrassend hoe het brein soms verkeerde en overoptimistische oplossingen kan aandragen ondanks bewijzen in de werkelijkheid.
 • Optimisme schijnt ook goed te zijn voor je gezondheid. Een studie naar 100.000 vrouwen toonde aan dat optimisten minder risico lopen om hartziekten te krijgen en te overlijden.

Als we van nature onbewust zo positief zijn ingesteld, waarom uit zich dat niet in een natuurlijk positieve kijk op het leven of een gevoel van geluk voor iedereen?

Zelfpraat/Autokritiek en Positief denken

Iedereen van ons doet aan zelfpraat. Er zijn diverse uitspraken te vinden over hoe snel dit gaat in ons hoofd. Bijvoorbeeld met een snelheid van 150 tot 300 woorden per minuut, en onze hersenen zouden tussen de 12.000 – 50.000 gedachten per dag produceren, waarvan tussen de 70% tot 80% negatief zouden zijn. Hoewel dit niet is bewezen, herkennen we allemaal de kritiek die constant plaats vindt in ons hoofd. Dat zou kunnen betekenen dat we wel wat kunnen leren om die gedachten die bijdragen aan een gevoel van geluk te selecteren en organiseren.

 • De constante schommelingen van gedachten goed beheersen vereist intensieve training omdat veel van die gedachten ontstaan zijn door jarenlange conditionering tijdens opvoeding en scholing.
 • Een negatieve gedachte uitvergroten kan leiden tot een terugkerende angst die vervolgens stressreacties kan oproepen in het lichaam. Het is niet voor niets dat ons soms letterlijk het zweet kan uitbreken van angst.

Hoewel niet helemaal duidelijk is waarom de mensen die positief (leren) denken merken dat hun gezondheid verbetert, zijn de volgende voordelige effecten bekend:

 1. Langere levensduur2-DSC_1734
 2. Minder depressie
 3. Lagere niveaus van stress
 4. Betere weerstand tegen verkoudheid
 5. Betere psychische en fysieke well-being
 6. Minder risico op dood en hart- en vaatziekten
 7. Beter in staat om te gaan met moeilijke levenssituaties en stress

Hoe komt het dan dat de gezondheid verbetert door een positieve kijk op het leven?

Er is een theorie dat een positieve kijk op het leven je beter bewapent om met stressvolle situaties om te gaan, en daarmee de kansen verkleint op de schadelijke effecten van stress op het lichaam. Er wordt ook gedacht dat positieve en optimistische mensen een gezondere levensstijl hebben: ze bewegen meer, eten gezonden en roken en drinken niet of niet te veel.

Het boek Mind Over Medicine van Lissa Rankin gaat hier heel gedetailleerd op in en komt met wetenschappelijke bewijzen dat positiviteit ook positieve effecten heeft op de gezondheid.

Mind Over Medicine Book Cover – Lissa Rankin

Binnenkort volgt een artikel met een samenvatting. Ervaring van velen leert dat een positieve kijk op het leven, een positieve instelling of een Positive Mind met bijbehorende constructieve gedachten absoluut rustgevend werkt. Op het lichaam en de geest. Waarom zouden we onszelf gek blijven maken met negatieve gedachten en angsten? Een geruststellende gedachte zorgt ervoor dat de ademhaling rustiger wordt, er meer zuurstof in het lichaam komt, en niveaus van stresshormonen verlagen. Het lichaam is in ontspannende toestand en heeft tijd om te werken aan herstel.

Hoe weet je dan wat je allemaal denkt?

Het is wel belangrijk eerst te leren wat je dan eigenlijk allemaal denkt. Daarbij kan meditatie (en zeker ook yoga!) een uitkomst bieden. Dat klinkt gelijk heel wat, maar even niets doen en een situatie in je opnemen en te observeren kan ook al meditatief werken. Gebruik je ook nog je ademhaling, dan kun je de meditatie meer intern richten en word je je nog meer bewust van wat er allemaal aan denkwerk langs komt in je hoofd.

Meditatie

Dus er zijn technieken beschikbaar om positief denken kracht bij te zetten, zoals meditatie. Om meditatie is veel te doen en er zijn ook vele vormen van. Het is in elk geval een manier om zich bewust te worden van zelfpraat en autokritiek, waarna deze gedachten los gelaten kunnen worden en er plaats gemaakt wordt voor een rustigere mind & body.  Enkele voorbeelden van het effect van meditatie:

 • Een onderzoek uit 2012 laat zien dat patiënten met hartziekten 48 % minder kans hebben op een hartaanval of beroerte door regelmatig te mediteren.
 • Ook schijnt de bloeddruk lager te zijn en insuline beter gereguleerd te worden (nuttig bij het voorkomen diabetes) en kan meditatie zorgen voor een vertraging van het biologische verouderingsproces, volgens arts Robert Schneider, die daar een interessant artikel over schreef.
 • In het hetzelfde artikel wordt aan de hand van een beoordeling van 163 onderzoeken door de American Psychological Association vermeld dat er zeer goede resultaten worden geboekt bij het verminderen van angsten, negatieve emoties, neurotische stoornissen, terwijl meditatie juist leerprocessen, het geheugen en zelfrealisatie versterkt (het eigen potentieel verwezenlijken vanuit een optimaal functioneren).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *